Schab karkowy pieczony w całości w rękawie

Pieczenie w rękawie jest jednym ze zdrowszych sposobów na przyrządzenie smakowitego oraz aromatycznego mięsa. W foliowym rękawie można zapiekać nie tylko ryby czy warzywa, ale także karkówkę. Schab karkowy pieczony w rękawie będzie potrawą niskokaloryczną. Takie danie z całą pewnością dodatkowo zachowa swój naturalny aromat.

Jeśli karkówka smażona na patelni z cebulą i pieczarkami jest dla nas zbyt tłusta, wówczas możemy przyrządzić ten rodzaj mięsa w nieco zdrowszy sposób. Wystarczy jedynie kupić specjalny rękaw do pieczenia. Dzięki niemu nasza karkówka na pewno się nie przypadli, a co więcej, będzie potrawą, którą przyrządzimy bez dodatku niezdrowego tłuszczu.

Pieczenie karkówki w rękawie to oczywiście nic innego, jak poddanie mięsa obróbce termicznej. W ten sposób możemy przygotować zarówno karkówkę w piekarniku, jak i w tradycyjnym piecu. Temperatura, w której należy piec mięso powinna wynosić od 170 – 200 stopni Celsjusza. W wyniku poddania mięsa wysokiej temperaturze, staje się ono soczyste i chrupkie.

Rękaw foliowy umożliwia przygotowanie karkówki bez dodatku tłuszczu, co jest niewątpliwie dużą zaletą. Po karkówkę pieczoną w rękawie mogą więc sięgnąć nawet osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Warto też dodać, że pieczenie mięsa w foliowym rękawie zazwyczaj odbywa się nieco szybciej niż pieczenie w tradycyjny sposób.

Przepis na schab karkowy pieczony w rękawie nie jest trudny, więc z przygotowaniem tego dania powinna sobie poradzić każda domowa gospodyni. Mięso będzie jeszcze bardziej soczyste, kiedy przed włożeniem go do rękawa zadbamy o to, by zostało dokładnie obłożone plastrami słoniny bądź przerośniętego boczku.

Po włożeniu mięsa do rękawa zaciska się go specjalnymi zaciskami, a następnie kładzie na blasze. Rękaw powinien być w miarę luźno związany, tak, aby pieczona karkówka nie była zbyt ściśnięta. Jeśli będziemy chcieli pozbyć się nadmiaru pary, która będzie wydzielać się podczas pieczenia, wystarczy nakłuć folię, na przykład widelcem. Niektóre gotowe rękawy posiadają specjalne pory, dzięki którym para może się swobodnie wydobywać.

Pamiętajmy, że foliowy rękaw przy pieczeniu może zwiększać swoją objętość. Wówczas musimy zadbać o to, by nie dotykał on nagrzanych ścianek piekarnika. Karkówkę lepiej więc piec na nieco niższej półce. Schab karkowy pieczony w całości w rękawie nie wymaga dodatku jakichkolwiek tłuszczy, nie musimy więc dodawać masła lub oleju.